Rakúska kuchyňa je bohatá a rôznorodá, ovplyvnená nie len tradičnými jedlami krajiny, ale aj jej susedmi a historickými udalosťami. Rakúsko sa môže pochváliť množstvom tradičných jedál a dezertov, ktoré si získali obľubu nielen u miestnych obyvateľov, ale aj u návštevníkov z celého sveta.
Charakteristické pre rakúsku kuchyňu je používanie čerstvých a kvalitných surovín, ako sú mäso, zelenina, ovocie a korenie. Medzi najobľúbenejšie rakúske jedlá patria schnitzel, tafelspitz, kaiserschmarrn, knödel, sachertorte, wiener würstel a apfelstrudel. V tejto seminárnej práci sa budeme bližšie pozerať na tieto tradičné jedlá a zistíme, prečo sú tak obľúbené medzi domácimi aj turistami.
- Schnitzel – Schnitzel je ikonickým rakúskym jedlom, ktoré sa vyskytuje na menu každej rakúskej reštaurácie. Ide o plát mäsa (zvyčajne teľacieho alebo bravčového), ktorý sa najprv obalí vo vajci a strúhanom chlebe a potom sa opečie v panvici. Schnitzel sa podáva s hranolkami, šalátom a často s citrónom na ozdobu.
- Tafelspitz – Tafelspitz je tradičné rakúske jedlo, ktoré sa skladá z vareného hovädzieho mäsa s prílohami. Mäso sa varí spolu s cibuľou, koreňovou zeleninou a bylinkami, čo mu dodáva výnimočnú chuť. K tomu sa podávajú prílohy ako varené zemiaky, reďkovky a jablková omáčka.
- Kaiserschmarrn – Kaiserschmarrn je sladké rakúske jedlo, ktoré sa často podáva ako dezert. Ide o tradičné palacinke, ktoré sa nakrájajú na malé kusy a potom sa opečú v panvici spolu s maslom a cukrom. K tomu sa podávajú džem, slivková omáčka alebo kompót.
- Knödel – Knödel sú v Rakúsku veľmi populárne a súčasťou mnohých tradičných jedál. Ide o guľôčky z vareného zemiakového cesta, ktoré sa podávajú s rôznymi prílohami, ako napríklad sekaná, hovädzie mäso alebo kapusta.
- Sachertorte – Sachertorte je slávne rakúske čokoládové torta, ktorú vytvoril v roku 1832 Franz Sacher. Torta sa skladá z dvoch vrstiev čokoládového cesta s marhuľovou náplňou a je pokrytá čokoládovou glazúrou. Sachertorte sa často podáva s šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou a patrí k najobľúbenejším dezertom v Rakúsku.
- Wiener Würstel – Wiener Würstel sú rakúske klobásy, ktoré sa podávajú v rôznych verziách. Najčastejšie sa jedná o klobásy z bravčového a hovädzieho mäsa, ktoré sa varia alebo grilujú. Wiener Würstel sú obľúbeným rýchlym občerstvením a často sa podávajú s hranolkami a horčicou.
- Apfelstrudel – Apfelstrudel je tradičné rakúske sladké jedlo, ktoré sa skladá z jabĺk, cukru, škorice a korenia zabalených v cestovine. Tá sa vytiahne do tenkého plátku a naplní sa jablkovou zmesou. Apfelstrudel sa pečie v rúre a podáva sa s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Gulasch – je to pikantná hovädzia polievka, ktorá sa často podáva s knedľami alebo chlebom. - Marillenknödel – sú to knedle plnené slivkami a podávajú sa s maslom a práškovým cukrom.
- Käsespätzle – je to rakúska verzia nemeckých halušiek s tvarohom a grilovanou cibuľou.
- Leberknödel Suppe – je to hovädzia polievka s knedľami plnenými pečeňou.
- Schweinsbraten – je to pečená bravčová krkovička, ktorá sa podáva s knedľami a červeným kyslým zelím.
- Tiroler Gröstl – je to tradičné jedlo z Tyrolska, ktoré sa skladá z opečených zemiakov, cibule a klobásy alebo hovädzieho mäsa.
- Wiener Backhendl – je to klasický rakúske jedlo, ktorým je pečené kuracie mäso v šalátovej omáčke.
- Salzburger Nockerln – je to sladké dezertné jedlo, ktoré sa podáva v Salzburgu a je vyrobené z kyslej smotany, vajec a práškového cukru.
Rakúska kuchyňa patrí medzi najbohatšie a najchutnejšie kuchyne na svete. Tradičné jedlá a dezerty získali popularitu nielen v Rakúsku, ale aj v celom svete. Rakúski kuchári sú známi svojou láskou k tradičným receptom, ktoré starostlivo prispôsobujú moderným trendom a chuťovým preferenciám. Je skutočne zážitkom pre chuťové poháriky a vrelo ju odporúčame všetkým, ktorí plánujú navštíviť tento kúzelný kúsok strednej Európy.