Česká kuchyňa je plná chutí, vôní a tradícií. Je to kuchyňa s bohatou históriou, ktorá sa vyvíjala v závislosti od kultúrnych a geografických faktorov. Vďaka svojej polohy a histórii Česka, táto kuchyňa má silné prvky z nemeckej, rakúskej a poľskej kuchyne, no zároveň si zachováva svoje vlastné charakteristické chutí a príchute.
Česká kuchyňa má dlhú tradíciu a je veľmi bohatá na chutné a sýte jedlá, ktoré sa stali populárnymi aj mimo hraníc Českej republiky.
České jedlá sú známe svojou sýtosťou a výdatnosťou, čo zodpovedá jej rolám pri zimnom počasí a na žatve v minulosti. Medzi najznámejšie české jedlá patria knedlíky, guláš, svíčková, smažený syr a pivo, ktoré je jedným z neodmysliteľných prvkov českej kuchyne.
Okrem toho, česká kuchyňa ponúka aj množstvo zaujímavých dezertov, ako sú trdelník, ovocné knedlíky alebo palačinky, ktoré sa často podávajú s tvarohom alebo ovocím.
V tomto článku si predstavíme niektoré z najznámejších českých jedál.
Svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně je jedno z najznámejších českých jedál. Ide o pečenú hovädziu sviečkovú, ktorá sa podáva s omáčkou z koreňovej zeleniny, smotany a citrónovej šťavy. K svíčkovej sa podávajú knedlíky a nakladaná zelenina.
Bramboráky
Bramboráky sú zemiakové placky, ktoré sa robia z uvarených zemiakov, múky, cibule a vajec. Bramboráky sa pečú na panvici a podávajú sa s kyslou smotanou alebo zeleninou.
Guláš
Guláš je tradičné české jedlo, ktoré sa robí z hovädzieho mäsa, cibule a korenia. Hovädzie mäso sa dusí v koreniacom vývare a spolu s cibuľou tvorí hustú omáčku. Guláš sa podáva s knedlíkmi alebo zemiakovou kašou.
Smažený sýr
Smažený sýr je obľúbené české jedlo, ktoré sa skladá z vyprážaného syra. Sýr sa obalí v múke, vajci a strúhanom chlebe a opečie sa na panvici. Smažený sýr sa podáva s hranolkami alebo zemiakovou kašou.
Trdelník
Trdelník je sladké pečivo, ktoré pochádza zo strednej Európy. Ide o cesto z kvaseného cesta, ktoré sa navinie na drevenú tyč a pečie sa nad ohňom. Trdelník sa posypáva cukrom a škoricou a podáva sa ešte teplý.
Knedlíky
Knedlíky sú tradičné české prílohy, ktoré sa robia z vareného cesta, múky, vajec a soli. Knedlíky sa varia v osolenej vode a podávajú sa s rôznymi jedlami ako napríklad s gulášom, svíčkovou, alebo špenátom.
Bramborová polévka
Bramborová polévka je tradičná česká polievka, ktorá sa robí z brambor, cibule, zeleniny, korenia a slaniny. Bramborová polievka je hustá a sýta a často sa podáva s kyslou smotanou alebo chlebom.
Karbanátky
Karbanátky sú v podstate české kotlety, ktoré sa robia z mletej hovädzej alebo bravčovej časti. Mäso sa zmieša s cibuľou, cesnakom, vajcom a koreniacimi bylinkami a potom sa obalí v múke a vajci a opečie sa na panvici. Karbanátky sa často podávajú s knedlíkmi alebo zemiakovou kašou.
Tatarák
Tatarák je predjedlo z jemne nasekanej syrovej hovädzej alebo bravčovej časti, ktoré sa mieša s cibuľou, koreniacimi bylinkami, kyslou uhorkou a vajcom. Tatarák sa podáva s chlebom alebo praženými chrumkavými cestočkami.
Palačinky
Palačinky sú sladká pochúťka, ktorú si Česi radi doprajú ako dezert alebo raňajky. Palačinky sa robia z vajec, mlieka, múky a cukru a potom sa pečú na panvici. Palačinky sa podávajú s rôznymi náplňami ako ovocie, džem, tvaroh alebo orechy.
V českej kuchyni nájdete množstvo chutných a sýtych jedál, ktoré majú dlhú tradíciu a stali sa súčasťou kultúry a dedičstva krajiny. Každé z týchto jedál má svoju jedinečnú chuť a príbeh a určite sa oplatí ochutnať ich pri návšteve Česka.